×
×
Hledat
×
Košík
{{cart.itemsCount}} Ks za {{cart.currency}} s DPH
{{cart.sumWithoutVAT}} {{cart.currency}} bez DPH
hmotnost {{cart.weight}} Kg
Přejít do košíku
{{product['nazev']}} {{product['cart_price']}}
Přejít do košíku

Regály do spíže

Vybíráme regál do spíže ↓↓↓

Spíž je zpravidla využívána pro skladování potravin. Můžete zde uchovávat čerstvé ovoce a zeleninu vypěstované na vlastní zahradě či ve skleníku, zásoby trvanlivých potravin nebo také sklenice s marmeládami nebo různými zavařeninami, které pochází z vaší vlastní výroby. K tomu, aby potraviny mohly zůstat přehledně uložené, vám mohou pomoct regály. Pojďme se společně zaměřit, jak vybrat ten správný regál do spíže.

Nástěnný regál Policový regál

 

 

Jak na výběr správného regálu do spíže?

1) Zvolte si typ regálu

Pro uskladnění potravin vám mohou skvěle posloužit samostatné volně stojící regály, ale také regály nástěnné. Samostatně stojící regál můžete ihned po složení umístit do spíže a ihned začít využívat jeho prostory. Pro lepší přesun a snadnější manipulaci si můžete pořídit regál s kolečky. Pro lepší organizaci v regálu, zejména pořídíte-li si větší regál, doporučujeme používání organizérů nebo boxů, které vám umožní mít skladované potraviny roztřízené podle druhů.

Pokud se rozhodnete do spíže umístit nástěnný regál, počítejte s tím, že je nutné důkladně zajistit jeho řádné uchycení ke zdi za pomoci hmoždinek. Jedině tak může regál sloužit spolehlivě a jeho používání bude bezpečné.

2) Zvolte regál se správnými rozměry

Spíž bývá obvykle menší místnost, a proto si dobře promyslete, kde přesně chcete regál umístit. Na základě tohoto rozhodnutí prostor pečlivě přeměřte, abyste vybrali regál s vhodnými rozměry. Aby mohl být prostor spíže efektivně využívaný, je potřeba, aby zakoupený regál nebyl ani příliš velký (obtížně by se umisťoval), ale ani příliš malý (regál by nabízel málo skladovacího prostoru).

Při výběru zohledněte také výšku polic, a to zejména u regálů s pevně stanovenou výškou polic. U velkého množství regálů si můžete sami nastavit výšky jednotlivých polic, a tím pádem je můžete snadno přizpůsobit výšce uložených potravin. Pro skladování velkých sklenic či lahví budete potřebovat vyšší police než pro skladování jiných položek.

3) Zkontrolujte si nosnost

Vždy si dopředu si promyslete, jaké věci chcete do regálu ukládat, a to zejména, pokud plánujete do regálu dávat položky s vyšší hmotností (např. velké množství sklenic se zavařeninami). Vždy se ujistěte, že má vybraný regál dostatečně vysokou nosnost. U regálů se nejčastěji udává nosnost každé police zvlášť. Při skladování police nepřetěžujte a dbejte na jejich rovnoměrné zatížení. V opačném případě by mohlo dojít k jejich poškození. 

4) Zvolte vhodný materiál

Regály mohou být vyrobeny z různých materiálů, nejvíce jsou však vyrobeny z kovu, dřeva a plastu. Pokud je pro vás vysoká nosnost důležitým parametrem, zvažte kovové regály, které mají obvykle konstrukci z ocelového plechu. Police na kovových regálech bývají vyrobené z kovu, MDF desek či dřevotřísky. Kovové regály jsou obvykle bytelné a vhodné pro skladování těměř všeho.

Pokud vás láká přírodní dřevěný regál, vybírejte pečlivě. Neuspěchejte výběr. Vždy hleďte na jeho kvalitu, pevnost, stabilitu a také na celkovou odolnost. Regály s nízkou cenou nemusí být stabilní a příliš kvalitní, což obvykle souvisí s jejich nižší nosností. Počítejte také s tím, že dřevěné regály jsou náchylnější na mechanické poničení (např. poškrábání) a je potřeba jim věnovat čas a provádět jejich pravidelnou údržbu, aby si zachovaly pěkný vzhled a dlouhou životnost.

Nejlevnější regály se vyrábí z plastu. Jsou velmi lehké a snadno se s nimi manipuluje. Montáž takových regálů je obvykla rychlá a snadná, zvládnete ji obvykle i bez použití nářadí – plastové díly se do sebe většinou jen zasunou a zacvaknou. V porovnání s kovovými a dřevěnými regály mají však plastové regály výrazně menší nosnost, takže je potřeba v nich skladovat pouze lehké položky nebo omezené množství.

Vždy myslete na to, že povrchová úprava regálů by měla být vhodná pro skladování potravin. Vždy si proto zkontrolujte, že přípravky, které používáte, jsou vhodné pro použití v souvislosti s potravinami, a to zejména, skladujete-li potraviny bez obalu!